Strane kompanije reinvestiraju 162 miliona evra

Bez autora
Oct 26 2011

Kompanije koje sa većinskim stranim kapitalom posluju u Vojvodini ove godine će reinvestirati 162 miliona evra. Prilikom obilaska stranih investitora koji posluju u Vojvodini, došlo se do podatka da će 25 kompanija ove godine reinvestirati 162 miliona evra i otvoriti 2.326 novih radnih mesta. Ovaj podatak nije konačan, jer predstavnici VIP fonda treba da se sastanu sa investitorima u svih 230 proizvodnih pogona u Vojvodini sa većinskim stranim kapitalom, u kojima je do sada investirano oko 6,3 milijardi evra i zapošleno oko 62.000 ljudi. Vlada Vojvodine nastavila je da finansijski pomaže sa 1.300 evra svako radno mesto koje strani investitori otvore kroz nove investicije ili proširenje poslovanja i da u 2011. godini do sada odobreno oko 1.000 subvencija. Svi investitori u Vojvodini opredelili su se za ovu vrstu subvencija i što je u toku realizacija finansijske podrške za zapošljavanje još oko 500 radnika u kompanijama sa većinskim stranim kapitalom.

Strane kompanije reinvestiraju 162 miliona evraKompanije koje sa većinskim stranim kapitalom posluju u Vojvodini ove godine će reinvestirati 162 miliona evra, izjavio je danas direktor Fonda za promociju investicija u Vojvodini (VIP fond) Branislav Bugarski.

"Prilikom obilaska stranih investitora koji posluju u Vojvodini,došli smo do podatka da će 25 kompanija ove godine reinvestirati 162 miliona evra i otvoriti 2.326 novih radnih mesta", rekao je on je na skupu "Dijalog Vlade Vojvodine i stranih investitora", koji je održan u okviru Šestog sajma investicija.

Prema rečima Bugarskog, ovaj podatak nije konačan, jer predstavnici VIP fonda treba da se sastanu sa investitorima u svih 230 proizvodnih pogona u Vojvodini sa većinskim stranim kapitalom, u kojima je do sada investirano oko 6,3 milijardi evra i zapošleno oko 62.000 ljudi.

Vojvođanski sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin rekao je da je Vlada Vojvodine nastavila da finansijski pomaže sa 1.300 evra svako radno mesto koje strani investitori otvore kroz nove investicije ili proširenje poslovanja i da u 2011. godini do sada odobreno oko 1.000 subvencija.

Vasin je rekao da mu je drago da su se svi investitori u Vojvodini opredelili za ovu vrstu subvencija i što je u toku realizacija finansijske podrške za zapošljavanje još oko 500 radnika u kompanijama sa većinskim stranim kapitalom.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da Pokrajina trenutno realizuje oko 40 odsto izvoza Srbije, čemu su značajno doprineli i strani investitori koji posluju u Vojvodini.

"Činjenica da nijedan strani investitor nije napustio Vojvodinu ide u prilog tome da sve što je zajednički urađeno nije bilo uzalud", rekao je Pajtić.

Uz podsećanje da je iz Fonda za kapitalna ulaganja i Fonda za razvoj, poslednjih nekoliko godina uloženo 750 miliona evra, Pajtić je ocenio da programi Vlade Vojvodine sigurno ne bi bili dovoljni da nije bilo stranih investicija i svežeg kapitala.

Direktor kompanije "Vitas Ruma" Ivo Samer rekao je da je u planu da do 2013. godine u bivšoj fabrici "Ruma guma" bude realizovana investicija vredna 20 miliona evra, što će omogućiti otvaranje 215 novih radnih mesta.

"Zahvaljujući VIP fondu i Agenciji SIEPA dobili smo pomoć pri realizaciji ove investicije, ali nam problem predstavlja predug rok za dobijanje neophodnih dozvola, što dovodi u opasnost planirani početak rada investicije", rekao je Vitas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik